Η2885fb6cdc412c31a8073cf7d5ffa735 καθιέρωση της 8ης Μάρτη, έχει τις ρίζες της σε μια σημαντική στιγμή του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, στην απεργία των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, το 1857. Το γεγονός αυτό είναι από μόνο του πολύ σημαντικό επειδή ακριβώς διαμορφώνει το πλαίσιο της συγκεκριμένη μέρας, που δεν είναι άλλο από ένα πλαίσιο ταξικού αγώνα κι εργατικών διεκδίκησεων. Η πάλη των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857, που πάλεψαν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς κι εργασίας, είναι πάλη που εμπνεέι και φωτίζει τους αγώνες του σήμερα. Αποτελεί έναν αγώνα ορόσημο για την πορεία του γυναικείου κινήματος ως αναπόσπαστου κομματιού του γενικότερου εργατικού, του επαναστατικού κινήματος.

Στους Χώρους δουλείας οι γυναίκες και τα παιδιά αποτέλεσαν το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο εργατικό δυναμικό δημιουργώντας τους ντεφάκτο κοινωνικούς ,οικονομικούς και νομοθετικούς κανόνες ανισότητας στη δομή εκμετάλλευσης του καπιταλιστικού συστήματος.

Στην χώρα μας, η πρώτη απεργία εργατριών έγινε από τις εργάτριες του εργοστασίου «Ρετσίνα» στον Πειραιά, ενάντια στην μείωση 20% των μισθών το 1892. Απεργία που σημαδεύτηκε από άγρια καταστολή. Οι αγώνες και οι κατακτήσεις των γυναικών βάφτηκαν με αίμα.

Στην Ελλάδα του 2019, οι γυναίκες οφείλουν με τη συμβολή τους στους αγώνες του εργατικού κινήματος να παλέψουν για να παρθούν πίσω όλες οι κατακτήσεις τους που χτυπήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τα αιτήματα για ΣΣΕ με αυξήσεις, ίση αμοιβή για ίση εργασία, προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή εργασία, προστασία τη μητρότητας είναι αιτήματα όλης της εργατικής τάξης και των εργαζομένων.

Από τους τους εργατικούς- κοινωνικούς- απελευθερωτικούς αγώνες. Από τις γυναίκες του ΕΑΜ ΕΛΑΣ που πάλεψαν απέναντι στον φασισμό, και τις εξόριστές γυναίκες στο Τρίκερι στη Γιάρο, και στη Μακρόνησο. Από τις γυναίκες των μπουντρουμιών της ΕΑΤ-ΕΣΑ και της εξέγερσης τους Πολυτεχνείου, ως τις αγωνίστριες στο σήμερα. Από την Ηρώ Κωνσταντοπούλου την Μαρία Δημάδη , την Ηλέκτρα Αποστόλου , τη Λέλα Καραγιάννη ως την Σταματίνα Κανελλοπούλου, οι γυναίκες έχουν προσφέρει στην ιστορία του εργατικού κινήματος και των ταξικών αγώνων του τόπου λαμπρά παραδείγματα. Παραδείγματα έμπνευσης και μίμησης για το παρόν και το μέλλον του.

Πιάνοντας λοιπόν το νήμα αυτών των αγώνων και βαδίζοντας στο δρόμο που άνοιξε για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας - αλλά και ολόκληρης της εργατικής τάξης- στο σήμερα μόνο η συλλογική δράση, η αγωνιστική στάση ζωής, η διεκδίκηση για όλα αυτά που μας ανήκουν αποτελεί διέξοδο για να βγούμε στο ξέφωτο μιας ζωής με δικαιώματα στην εργασία, στην κοινωνική ζωή, στον ελεύθερο χρόνο.

Μπροστά στην 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου.

 

Απεργιακή Συγκέντρωση 14:00 Πλατεία Κλαυθμώνος

 

8/3/2019

Αριστερή Συσπείρωση 

antarsya

2020 10 07dikiXA WEB

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video