Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου η αιματοβαμμένη λίστα της δολοφονικής δράσης των φασιστών της ΧΑ απέκτησε ένα ακόμη θύμα. Ο 63χρονος εργάτης γης Petrit Zifle, δολοφονήθηκε στη Λευκίμμη στη Κέρκυρα από ντόπιο, ο οποίος έχει ήδη ομολογήσει τη δολοφονία.

Η πολιτική ταυτότητα του 44χρονου δράστη δεν είναι καθόλου άγνωστη στη τοπική κοινωνία. Υπήρξε εκλογικός αντιπρόσωπος της ΧΑ στις τελευταίες εκλογές καθώς και μέλος του κλιμακίου της νεοναζιστικής οργάνωσης στην περιοχή.

Αν και για ακόμη μια φορά, υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών της φασιστικής δολοφονίας, με αναφορές σε προσωπικές και οικονομικές διαφορές, η πραγματικότητα είναι πως τα κίνητρα του δράστη εδράζονται στο περιεχόμενο της ναζιστικής - φασιστικής ιδεολογίας. Ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο αντικομμουνισμός, το μίσος απέναντι σε όσους αγωνίζονται αλλά και σε όσους δεν σκύβουν το κεφάλι στα συμφέροντα του κεφαλαίου, αποτελούν βασικούς πυλώνες της συγκρότησης της φασιστικής συμμορίας της ΧΑ, και επιστέγασμα αυτών αποτελεί η εγκληματική της δράση και η δολοφονική βία απέναντι σε μετανάστες, απεργούς, συνδικαλιστές, μέλη των κινημάτων στη νεολαία και στις γειτονιές κτλ. Πολλά είναι τα παραδείγματα της φασιστικής βίας, από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο πέραμα, μέχρι τις πρόσφατες επιθέσεις σε φοιτητές μέλη των ΕΑΑΚ, τον Οκτώβριο στο Ν. Κόσμο και πριν λίγες μέρες στο Ελληνικό. Όλα είχαν ένα κοινό παρανομαστή: ο στόχος εντοπιζόταν ανάμεσα σε αυτούς που τολμούσαν να υψώσουν τη φωνή τους απέναντι στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την ανεργία και την ανέχεια αλλά και απέναντι στη ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Δεν είναι τυχαίος ο τόπος που εξελίχθηκε η δολοφονική δράση των φασιστών. Η Λευκίμμη βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο λόγω του αγώνα των κατοίκων της ενάντια στη λειτουργία ΧΥΤΑ. Οι φασίστες της ΧΑ προσπάθησαν εξαρχής να καπηλευτούν τον αγώνα αυτό και να αποκτήσουν έρεισμα στη τοπική κοινωνία, γεγονός που συνοδεύεται από κλιμάκωση φασιστικών συμπεριφορών, στοχοποίησης και απειλών ενάντια σε δημοκρατικές, αριστερές και αντιφασιστικές πεποιθήσεις. Βαρύτατες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Η αδιαλλαξία με την οποία η κυβέρνηση απάντησε στις κινητοποιήσεις, με μία άνευ προηγουμένου κρατική καταστολή (ουσιαστικά θέτοντας όλη τη περιοχή υπό κατοχή από τα ΜΑΤ) και ταυτόχρονα η συντονισμένη προσπάθεια των στελεχών της να απαξιώσουν τους αγωνιζόμενους κατοίκους χαρακτηρίζοντάς τους συλλήβδην ως αντιδραστικούς, τοπικιστές και ακροδεξιούς, στην ουσία αποθράσυνε τους φασίστες, ενίσχυσε την ανάπτυξη αντί-αριστερών ακροδεξιών αντανακλαστικών και τελικά όπλισε για άλλη μια φορά το χέρι της ναζιστικής συμμορίας.

Ούτε το χρονικό σημείο της δολοφονίας είναι τυχαίο. Το κλίμα εθνικιστικής έξαρσης και ξενοφοβίας που καλλιεργείται από το σύνολο των αστικών κομμάτων και τα ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει την αίσθηση στους νεοναζιστές της ΧΑ ότι μπορούν να εντείνουν τη δράση τους και να αξιοποιήσουν υπέρ τους τη λαϊκή αγανάκτηση, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει, καπηλευόμενη το όνομα της αριστεράς, να εφαρμόζει αντιλαϊκές πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση εργαζόμενους και νεολαία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια των φασιστών να υποκινήσουν μαθητικές καταλήψεις για τη Μακεδονία και τη Β. Ήπειρο, που όμως έλαβε ηχηρή απάντηση από τα αντιφασιστικά και δημοκρατικά αντανακλαστικά της πλειοψηφίας των μαθητών.

Η δολοφονία του Petrit Zifle δεν αποτελεί ένα τυχαίο μεμονωμένο γεγονός. Είναι η πάγια πρακτική της φασιστικής ιδεολογίας, το αποτέλεσμα του δηλητηρίου του ρατσισμού και του εθνικισμού που καλλιεργείται για να λειτουργήσει ως μέσο αποπροσανατολισμού, ως διαχωριστική γραμμή στο εσωτερικό της εργατικής τάξης και ως ανάχωμα στους λαϊκούς αγώνες και διεκδικήσεις.

Η απάντηση, όχι μόνο των κατοίκων της Λευκίμμης, αλλά του συνόλου του λαού και της νεολαίας πρέπει να είναι ο ανυποχώρητος αγώνας ώστε οι φασίστες να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αγώνας όχι μόνο ενάντια στον φασισμό αλλά και ενάντια στο σύστημα και τη πολιτική που τον γεννά.

 

Αριστερή Συσπείρωση
5/12/2018

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video