Aristeri Syspeirosi logoΗ παγκόσμια οικονομία χωρίς να έχει συνέλθει από την κρίση του 2008-09 κλυδωνίζεται πολύ έντονα από τις επιπτώσεις μια θανατηφόρας και έντονα μεταδοτικής ασθένειας. Ο ιός έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλες σχεδόν τις χώρες, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να αποτελούν επίκεντρο της πανδημίας με χιλιάδες θύματα σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ. Τα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την γύμνια μπροστά σε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, αγωνιώντας για την πτώση της κερδοφορίας τους και χωρίς καμιά αυτοκριτική για την έλλειψη ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας. Έχουν τελειώσει τα μεγάλα λόγια για τα φοβερά Ιδιωτικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Αποδεικνύεται με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι μόνο ένα δημόσιο και άρτια στελεχωμένο σύστημα υγείας μπορεί να προσφέρει τις απαιτούμενες υγειονομικές υπηρεσίες πρόληψης και νοσηλείας και να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία για όλο το λαό ανεξάρτητου εισοδήματος, καταγωγής, ταξικής προέλευσης.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στο κανόνα. Μετά από δέκα και πλέον χρόνια μνημονιακής πολιτικής που οι κυβερνήσεις έκαναν τα πάντα για να διαλύσουν κάθε έννοια Δημόσιου και Δωρεάν συστήματος υγείας και καταστρατήγησαν κάθε έννοια εργασιακών δικαιωμάτων, με την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς να γίνεται πολυτέλεια και με την κοινωνική ασφάλιση να διαλύεται. Το παρόν και το μέλλον εμφανίζεται να είναι δυσοίωνο για τον κόσμο της εργασίας και τα λαϊκά στρώματα. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε υγεία και πρόνοια το μόνο που προσέφεραν είναι υπερκέρδη σε Ομίλους «Σουπερμάρκετ-Υγείας», φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και συνεχή αφαίμαξη των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων από το τραπεζικό Σύστημα.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να στηρίζει έμπρακτα τα δημόσια νοσοκομεία ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην εξάπλωση της πανδημίας, αρκείται στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης και επιχειρεί την μετακύληση της δικής της πολιτικής ευθύνης προς τους πολίτες, διαχέοντας μια απροκάλυπτη τρομοκρατική και ψευδή προπαγάνδα περί «ανεύθυνων πολιτών. Αντί να βοηθήσει την κοινωνία που ουσιαστικά ως τώρα κερδίζει τη μάχη μόνη της χωρίς κρατική βοήθεια, στο επίπεδο της πολιτικής ουσίας συνεχίζει να υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές που είχαν στόχο την απαξίωση του ΕΣΥ, την μείωση του προσωπικού και το κλείσιμο νοσοκομείων (ο Άδωνης Γεωργιάδης ως υπουργός καυχιόταν για αυτό) με στόχο την παράδοση της Υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που ενώ καρπώθηκε τα οφέλη τώρα απουσιάζει από τη μάχη.
Με την κατάσταση στα Νοσοκομεία να γίνεται όλο και πιο δύσκολη -αφού οι γιατροί της πρώτης γραμμής δεν έχουν κανένα απαραίτητο μέσο προστασίας με αποτέλεσμα να νοσούν και οι ίδιοι,- ο ελληνικός λαός καλείται για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση να συμπεριφερθεί ως πρόβατο επί σφαγή. Να αυτοθυσιαστεί για να μην θιγεί το κυβερνητικό αλάθητο, να εγκαταλείψει αμαχητί όλα τα όπλα του, να υπακούσει στα κυβερνητικά ψέματα, να απαγορευτεί η στάση εργασίας του και η απεργία του, να μην μπορεί να υπερασπιστεί τον συνάδελφο του στη δουλειά, να κλειστεί άνεργος πλέον στο σπίτι περιμένοντας το μοιραίο. Η Κυβέρνηση αντί να λαμβάνει άμεσα έμπρακτα μέσα στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων επιλέγει να μιλάει για «πόλεμο» και «μηδενική ανοχή», αφηγήματα από το χρονοντούλαπο του πολιτικού DNA της μετεμφυλιακής δεξιάς. Μπροστά σε ένα τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αντί να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας περιορίζεται στο μέτρο της κοινωνικής απομόνωσης – καραντίνας εντείνοντας κάθε μέρα τους περιορισμούς. Επιπλέον, η κυβέρνηση εμπαίζει και λοιδορεί καθημερινά αυτούς που αποδεδειγμένα στα «χρόνια της καραντίνας» έχουν αποδειχθεί οι μόνοι χρησιμότεροι: γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στα σουπερμάρκετ, απελευθερώνοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία και αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέθετε όλο τον απαραίτητο χρόνο για να αυξήσει τον αριθμό των μονάδων ΜΕΘ, να επιτάξει χωρίς καμιά αποζημίωση όλες τις διαθέσιμες ιδιωτικές δομές υγείας, να προχωρήσει σε κανονικές προσλήψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, να προμηθευτεί εκατοντάδες χιλιάδες διαγνωστικά τεστ για τον Covid-19, να εξασφαλίσει για όλο τον λαό και για τους γιατρούς ασφαλή και αποτελεσματικά μέτρα ατομικής προστασίας. Μέχρι σήμερα καμία πρόσληψη δεν έχει πραγματοποιηθεί καθώς η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και παροχών συνεχίζει να αποτελεί επιδίωξη της.
Διέθετε όλο το χρόνο για να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας για μετανάστες και άστεγους και αξιοπρεπή μέτρα ασφάλειας και υγείας για τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να εργάζονται σε χώρους συνωστισμού και ειδικά στα νοσοκομεία, τα σούπερ-μάρκετ, τα εργοστάσια και τα εργοτάξια.
Τίποτα, από όλα τα στοιχειώδη και απαραίτητα για την μάχη που έρχεται, δεν έκανε.
Η κυβέρνηση αντίθετα ασχολήθηκε με την στήριξη της εργοδοσίας και του Κεφαλαίου και το συμφέρον της «υγιούς επιχειρηματικότητας» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δίνοντας επιδόματα ακόμα και στις ιδιωτικές κλινικές και θεσμοθετώντας μονομερείς για τους εργοδότες νομοθετικές ρυθμίσεις που προσπαθούν να διατηρήσουν το ποσοστό κέρδους στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα μέσω της συμπίεσης του εργατικού κόστους.
Ασχολήθηκε με το να ζητιανέψει από την Μέρκελ και την «ισχυρή» ΕΕ, ώστε ένα μικρό κομμάτι από το αιματηρό ελληνικό πλεόνασμα να μην πάει για την αποπληρωμή του χρέους. Παράλληλα δε, έχει νομοθετήσει όλα τα όνειρα και τις ορέξεις των εργοδοτών σε μόλις σε ένα μήνα! Εφαρμόζοντας ένα αδιανόητα αντεργατικό πρόγραμμα με εκ περιτροπής εργασία, ωράρια λάστιχο απολύσεις, μη καταβολή δώρων και αποζημιώσεων, κτλ το οποίο ήδη έχει φέρει δεκάδες χιλιάδες απολύσεις. Αντάλλαγμα; 800€. Τόσο κοστολογεί το κόστος ζωής για 45 μέρες η ΝΔ, το κόμμα με το μεγαλύτερο οικονομικό χρέος προς το Δημόσιο!
Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των θέσεων εργασίας και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αποσκοπούν στην προφύλαξη της κερδοφορίας των εταιρειών αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους τόσο στην πανδημία όσο και στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Τα επιδόματα δεν αποτελούν σανίδα σωτηρίας μέσα στο ωκεανό των βλαπτικών αλλαγών. Η εκ περιτροπής εργασία δεν μπορεί να ανασχέσει το κύμα απολύσεων του τελευταίου καιρού. Η περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας δεν θα πρέπει να γίνει μόνιμη η απλήρωτη εργασία και οι απολύσεις δεν θα πρέπει να γίνουν καθημερινότητα.
Τα κυβερνητικά ιδεολογήματα ασύμμετρης απειλής, αόρατου εχθρού κτλ στοχεύουν στο να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η νεολαία (μεταναστευτικό, φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια στη δουλειά, απλήρωτη εργασία κ.α.) και να μας καθοδηγήσουν σε μια νέα εποχή εκτάκτων αναγκών, εκτάκτων μέτρων και μονιμοποίησης της επίθεσης του κεφαλαίου στην εργασία. Επίθεση που θα περιγράφει το αύριο της εποχής του κορονοϊού με την εργασιακή περιπλάνηση την εργασία με το κομμάτι ή την παύση της εργασίας όταν δεν υπάρχει δουλειά. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε όλη αυτή την έκτακτη κατάσταση να αρθούν κατακτήσεις ετών του εργατικού κινήματος όπως :
• Η μόνιμη και σταθερή δουλειά τρόπο και με πλήρη εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Η εργασία με ασφάλεια στον χώρο εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και εργοτάξια εξαιρούνται της απαγόρευσης, μην τύχει και χαθεί μέρα από τα έργα που αποδίδουν εκατομμύρια στους μεγαλοϊδιοκτήτες
• Νοσοκομειακή Περίθαλψη με αξιοπρεπείς συνθήκες και άρτιες υπηρεσίες υγείας
• Δικαίωμα στην οργανωμένη πάλη των εργαζομένων

Η Μάχη με τον Covid 19 είναι μια μάχη που δίνει ο λαός και είναι μια μάχη που θα την κερδίσει. Ο λαός που γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση της δημοσίας υγείας και τις πραγματικές ανάγκες που έχει σε υγειά και εργασία. Η μάχη για την ανατροπή της κυβέρνησης που στέλνει άοπλους στον «πόλεμο» πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα!

Όσο λοιπόν και αν η κυβέρνηση θα υφαίνει και άλλο το νήμα της αντεργατικής επίθεση τόσο τα αιτήματα για να πληρώσουν αυτοί που πραγματικά ευθύνονται θα είναι πιο επιτακτικά. Όσο είναι καιρός πρέπει άμεσα και με κάθε κόστος να πάρουμε οι εργαζόμενοι στα χέρια μας την κατάσταση. Να μην επιτρέψουμε να μας απολύουν, αναστέλλουν και εκμεταλλεύονται. Επιτέλους να πληρώσουν αυτοί που λεηλάτησαν το λαό και καρπώθηκαν τα κέρδη! Οι λαϊκές τάξεις να μην πληρώσουν και αυτή την φορά τη κατάντια και τη μιζέρια το πολιτικού και οικονομικού συστήματος του «Δυτικού κόσμου» που καταρρέει πραγματικά στην εξέλιξη μιας πανδημίας που αφήνει στο διάβα της χιλιάδες νεκρούς, αρρώστους και απολυμένους. Κάθε εργαζόμενος και κάθε απολυμένος να μην εσωτερικεύσει το πρόβλημα στη δουλειά αλλά να το βγάλει στο προσκήνιο και να διεκδικήσει :
• Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Πλήρης δημόσια και δωρεάν κάλυψη του κόστους των εξετάσεων για τον κορωνοϊό και όποιον άλλων εξετάσεων απαιτούνται. Ιατροφαρκευτική περίθαλψη για όλους. Μαζικός και δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος για όλους.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας, να επιταχθούν τώρα όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Μονιμοποίηση τώρα όλου του προσωπικού στα νοσοκομεία.
Καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Να μη χαθεί κανένας μισθός, άμεση ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ των απολύσεων. Καταβολή στην ώρα του του δώρου του Πάσχα.
Πλήρης κάλυψη και αποζημίωση όλων των μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, δώρων, παροχών μέχρι την πλήρη εξάλειψη της πανδημίας των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς που κλείνουν η αναστέλλεται η εργασία τους. Να καλυφθούν από το κράτος πλήρως ο μισθός των εργαζομένων των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει. Δημιουργία κοινού ταμείου και πόρων για την κάλυψη των αναγκών από τα πλεονάσματα και τα κέρδη των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας και των εργαζομένων.
• Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι. Καμία καταπάτηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου. Αυστηρός έλεγχος της κανονικής καταβολής μισθών και αδειών σε επιχειρήσεις.
• Καμία συνδικαλιστική απαγόρευση, οι διοικήσεις των σωματείων και οι συνδικαλιστές να έχουν πλήρη ελευθερία να κινούνται χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό για την διασφάλιση της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και για να αποτραπεί το εργοδοτικό πογκρόμ
• Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους με βαριά νοσήματα και σε εργαζόμενους που φροντίζουν συγγενείς με βαριά νοσήματα-Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όλους τους γονείς με μικρά παιδιά.
• Όχι στα αιματηρά πλεονάσματα της Ε.Ε. Έξω τώρα η Ελλάδα από την ΕΕ τον ηθικό αυτουργό δεκάδων χιλιάδων θανάτων, τον κυνικό δολοφόνο με τα ματωμένα πλεονάσματα που δημιουργούνται από τις περικοπές σε υγεία, παιδεία και ασφάλιση. Ποτέ ξανά κανένας χωρίς αξιοπρεπή δωρεάν πρόσβαση σε υγεία και περίθαλψη.
Αναστολή των πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ και τις ΔΕΚΟ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού. Προστασία της Α Κατοικίας.
• Ανθρώπινα ωράρια και παροχή των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας για τους εργαζομένους και προσλήψεις προσωπικού σε Super Market και καταστήματα Τροφίμων.
Κρατικός έλεγχος των τιμών και απαγόρευση των ανατιμήσεων.
Κρατικός έλεγχος των μονάδων παραγωγής φαρμάκων, τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και κοινωνικών αγαθών.
Σίτιση, στέγαση και απολύμανση των χώρων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Καμία σκέψη για έξωση των των οικότροφών φοιτητών από τις εστίες.
Ειδική Μέριμνα και προστασία για τους φαντάρους στις στρατιωτικές μονάδες.
Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

 

Απρίλιος 2020

Αριστερή Συσπείρωση

antarsya

COVID19WORK CMYK WEB

COVID19HEALTH CMYK WEB

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video